Predstavljanje filma “Mi smo Hrvatska vojska”
11. listopada 2021.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje državni je blagdan u Republici Hrvatskoj kojega obilježavamo 18.studenog u sjećanje kada je 1991. slomljena herojska obrana Grada Vukovara, te počinjen pokolj u Škabrnji. Tada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada i Rakovice.

Bitka za Vukovar u kojoj je sudjelovalo 1800 branitelja započela je 25. kolovoza 1991., a završila 18 studenog 1991. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno je više od 2500 osoba. U koncentracijske logore odvedeno je 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja. Uz žrtvu Vukovara prisjećamo se pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. počinili pripadnici JNA-a i srpski pobunjenici koji su Škabrnju po okončanju napada spalili i u potpunosti uništili, a  Katoličku Crkvu do temelja srušili.

Nakon što je selo opustošeno cijeli kraj je miniran. Oni civili koji su bili pošteđeni kasnije su predani hrvatskoj strani u mjestu Pristeg ,a muškarci su zatočeni u kninskim logorima, te su kasnije razmijenjeni. Zločin u Škabrnji izveden je planski, istovremeno kada su pripadnici JNA i četnici divljali po okupiranom Vukovaru i u drugim područjima Hrvatske gdje su počinjeni zločini. Nakon oslobođenja Škabrnje u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, te povratkom u Škabrnju od posljedica kretanja kroz minska polja poginulo je još nekoliko škabrnjskih civila.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i ove će godine biti obilježen prigodnim programima biti obilježen u Vukovaru i Škabrnji te diljem Hrvatske.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.- 2021. obilježit će se pod sloganom „Vukovar- mjesto posebnog domovinskog pijeteta“.

Obilježavanje počinje 17.11. navečer paljenjem svijeća ispred vukovarske bolnice, a 18.11. ujutro započet će program otkud će Kolona sjećanja krenuti prema Memorijalnom groblju. Na groblju će se položiti vijenci i odslužiti sveta misa. Kolonu sjećanja predvodit će hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara.

Borna Marinić pokretač je Facebook stranice “Dogodilo se na današnji dan”, ali i autor dvije knjige o Domovinskom ratu, te nekoliko dokumentarnih filmova o istoj tematici.

Trenutačno snima čak 4 dokumentarna filma, odnosno serijala o početku i pobjedi u Domovinskom ratu, koja će biti prikazana na HRT-u krajem ove odnosno iduće godine.

Također, nedavno je pokrenuo i podcast Gdje si bio ’91? u kojem su mu gosti ljudi koji su prošli ratna iskustva i o njima govore. Znatiželja o događajima iz Domovinskog rata bila je pokretač njegovog profesionalnog, a mogli bismo reći i životnog djelovanja u edukaciji mladih koje, kako sam kaže, itekako zanima tematika Domovinskog rata.

Dokumentarni filmovi su trenutno njegova najveća okupacija, a do sada je snimio 3 filma o Domovinskom ratu: Atentat na Hrvatsku, Zasjeda u Borovu Selu i Krvavi Uskrs.

Radi se o serijalu filmova koji se odnose na početak ratnog sukoba odnosno početak Domovinskog rata. U Podcastu Gdje si bio ’91“? Marinić ugošćuje one ljude koji su svjedoci tog vremena i pričaju o Domovinskom ratu. Na upit o interesu mladih za tematiku Domovinskog rata Marinić kaže da je interes mladih ogroman. Ne zaboravimo da je Vukovar simbol stradanja, slavni grad koji je svojom žrtvom obranio Hrvatsku, a vodotoranj je simbol otpora i pobjede svih.

Hvala svim hrvatskim braniteljima i svima onima koje su svoje živote položili za današnju slobodnu i suverenu Republiku Hrvatsku.


Tekst napisala : volonterka HUMH-a , Tanja Milinović

Fotografija: https://branitelji.gov.hr/vijesti/program-obiljezavanja-30-obljetnice-bitke-za-vukovar/3931

Projekt REBRAND HR – Rehabilitirani branitelj Domovine Hrvatske sufinancirala je Europska
unija iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski
potencijali 2014-2020”.

www.strukturnifondovi.hr
esf.hr/operativni-program Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Humanitarne udruge “fra Mladen Hrkać”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *